Blogs uit Siracusa

27. mei, 2015

Vandaag moeten we weer afscheid nemen van Ortigia Siracusa. Dat begon gister al. Na een mooie rit langs de kust, een bezoek aan Modica, net als Siracusa UNESCO werelderfgoed en terug door het prachtige binnenland namen we afscheid van Caroline en Marieke. Beiden wonen en werken al geruime tijd in Ortigia. Marieke is reisbegeleidster en gids, Caroline is kunstenares en heeft een prachtig atelier annex winkel Circo Fortuna in de Via Capo Dieci. Natuurlijk brachten we onze laatste avond door bij Gianfilippo en Elisa in Enoteca Solaria in de Via Roma. Wat is dat toch een heerlijke plek! Straks gaan we gedag zeggen in de caffèbars waar we de afgelopen twee weken ontbeten en in de loop van de dag een aperitivo of een glas wijn dronken, Ortigia, Mignon, Aretusa en Gran Caffè del Duomo. Ortigia is een dorp, waar mensen elkaar nog kennen. Ook als je er als passant met enige regelmaat komt. Dat wordt gewaardeerd met een hand, een praatje of een abbraccio. We zullen Ortigia missen, maar gelukkig met het mooie vooruitzicht dat we hier vanaf half december weer een maand zullen verblijven. Misschien weer met een dagelijkse blog. 

26. mei, 2015

Gisteravond aten we bij een restaurant vrijwel op de markt. We bestelden tonno locale alla Siracusana. Eerder op de dag had ik prachtige tonijn zien liggen bij de viskraam van de Fratelli Cappucci op de Mercato di Ortigia Siracusa. Elke dag behalve op zondag wordt de versmarkt gehouden. Elke dag prijzen de kooplieden hun waren aan. Natuurlijk veel verse vis. Maar ook veel groenten. En kazen, olies, wijnen, kruiden en specerijen. En de beste broodjeszaak van Siracusa, al jaren op nummer 1 in Tripadvisor, Caseificio Borderi, waar elk broodje dat wordt klaargemaakt terwijl je wacht een waar kunstwerkje is dat het lange wachten in de rij voor de kraam voor velen goed maakt (hoewel ik liever een broodje met vers gesneden vleeswaren bij de versafdeling van de supermercato haal). De Mercato is een genot om over heen te lopen. Het is eigenlijk maar één straat die er 's middags als de markt is afgelopen, weer verlaten én schoon bijligt. De Mercato is één van de hoogtepunten van Ortigia, waar je tevens je inkopen kunt doen voor een heerlijke maaltijd. Dat weet ik inmiddels uit vele ervaringen!

25. mei, 2015

Het was een heel bijzondere Pinksterzondag. We hadden onze vrienden en kennissen in Ortigia Siracusa uitgenodigd voor een praatje, een drankje en een hapje. Lieneke had haar kookkwaliteiten ingezet met gegratineerde mosselen, gerookte zwaardvis en tonijn, verse tuinbonen met salame (wat we in Liguria hebben geleerd), meloen met Parmaham. Ik had 's morgens op de streekmarkt schapen- en geitenkaas en ambachtelijk (bruin) brood gekocht. De wijn koop je hier gewoon in 2-literflessen in de supermercato. Rechtstreeks van een lokale producent en van uitstekende kwaliteit Nero d' Avola en Insolia. Iedereen kwam gespreid over de middag en avond. Met leuke kadootjes: mooie flessen Nero d' Avola, lekkere koekjes (de plaatselijke 'ogen' van stadsheilige Lucia), een Siciliaanse CD, een handgemaakt notitieblok van hergebruikte materialen en twee bakken heerlijk ijs, nocciola en pasticchio, compleet met hoorntjes. Een heerlijke dag die maar één smet kende: de onverdiende nederlaag van Feyenoord. Maar dat leverde wel weer gespreksstof op. Iedereen vond de afgekeurde goal loepzuiver...

24. mei, 2015

Vandaag is het Pentecoste. Pinksteren. Dat heeft hier dezelfde beleving als in Nederland: geen. Kerst en vooral Pasen zijn hier grote feesten die volop gevierd worden. Maar toen ik Elisa van Enoteca Solaria gister vertelde dat in Nederland veel winkels tot en met maandag gesloten zijn keek ze me met grote ogen aan. Nu kent men 2e Pinksterdag hier sowieso niet, maar dat het vandaag, zondag, een feestdag is was ook nog niet doorgedrongen. Wij gaan er in elk geval wel een feestje van maken. Vanaf één uur hebben we iedereen die we hier in Ortigia Siracusa wat beter hebben leren kennen uitgenodigd voor een praatje, een drankje en een hapje. Zo'n 20 mensen kunnen komen, waarvan de meeste al hebben toegezegd dat ook te zullen doen. Van 5 nationaliteiten: Italiaans en Nederlands natuurlijk en Duits, Engels en Tunesisch. Onze Noorse bovenburen zijn nu niet in Siracusa. Dat past wel bij deze stad, die bekend staat als multicultureel. Er is zelfs een Italiaans-Japans restaurant van een Siciliaan met een Japanse vrouw. We eten er wel eens. Heel bijzonder. Wij gaan er een mooie Pinksterdag van maken!

23. mei, 2015

Hoewel het weekend, fine settimana, in de vakantie minder afwijkt van doordeweekse dagen dan thuis is het in Siracusa toch anders dan andere dagen. Op zaterdag en zondag wordt er bijvoorbeeld veel meer getrouwd dan op andere dagen van de week. In ieder geval zie je dan de meeste bruidsparen op het Piazza del Duomo. Siracusanen die buiten Ortigia wonen - de meesten dus - komen vaak in het weekend naar het oude stadsdeel toe. Hoewel op zondag veel winkels open zijn is de dagelijkse versmarkt gesloten. In plaats daarvan is er de drukbezochte streekmarkt met mooie producten, zoals vers brood en banket, kaas, honing, wijn, Italiaans ambachtelijk gebrouwen bier, biologisch geteelde groenten en fruit. Er is ook een informele markt met vissers die hun eigen vangst verkopen. Wij hebben een leuk druk fine settimana voor de boeg. Zondag komen vrienden en kennissen die we hier in de afgelopen jaren hebben leren kennen langs voor een praatje, een drankje en een hapje. We hebben zo'n 20 mensen uitgenodigd. Ik weet niet of ik thuis in Lopik zoveel vrienden en kennissen heb... We hebben er veel zin in! Fijn weekend!