Blogs uit Siracusa

22. mei, 2015

Italië kent vele soorten politie. De carabinieri, de Italiaanse marechaussee, die strijdt tegen criminaliteit, is gevestigd op 'ons' piazza. De 'gewone' politie, Polizia del Stato, heeft zijn questura aan de andere kant van Ortigia. De Polizia Municipale, de gemeentelijkelijke politie, is belast met dagelijkse lokale en administratieve zaken. We waren gister twee keer getuige van hun inzet. Eerst op het Piazza del Duomo, waar één politieman probeerde om het verbod te handhaven om op de trappen van de kathedraal te zitten om wat te eten of te drinken. Dat kan sinds gister met maar liefst 500 euro worden beboet. De inzet van die ene politieman had nog maar weinig resultaat... 's Middags zagen we twee politiemensen meer resultaat hebben bij het wegslepen van een auto van een niet-ingezetene uit Genua. Die mag niet in Ortigia geparkeerd worden. Maar de polizia, van welke soort dan ook, maakt hier altijd een ontspannen indruk. De dag eindigde gister bijzonder. In Enoteca Solaria zaten we aan tafel met de beide hoofdrolspelers van Medea, die we persoonlijk konden bedanken voor hun indrukwekkende optreden van de vorige avond. Wow!

21. mei, 2015

Gisteravond was het zover. Precies halverwege ons verblijf in Ortigia hadden we de uitvoering van Medea, de Griekse tragedie van Euripides, in het beroemde Teatro Greco di Siracusa gepland. Wat een belevenis! Twee uur lang kijken naar een adembenemend schouwspel. Het verhaal is bekend. Als Medea haar geliefde Jason verliest besluit ze hun beide kinderen te doden. De kostuums, de grime, het decor, de acteurs en actrices; het is van een ongeëvenaarde klasse. De sfeer in het unieke met zo'n 3000 toeschouwers gevulde openluchttheater, waar de zon tijdens de voorstelling onder gaat, zorgt voor een onvergetelijke avond. Uiterst relaxt, zonder politie en beveiliging, alleen met hostesses die je vriendelijk je plaats aanwijzen. Na afloop genieten we na bij Enoteca Solaria met Gianfilippo en Elisa. Aan het tafeltje naast ons zit een jonge vrouw te eten. Zij blijkt de costumière, verantwoordelijk voor de prachtige kleding van de acteurs en actrices. Als we even later naar buiten kijken zien we één van de hoofdrolspeelsters van vanavond door de Via Roma lopen. Dat is Ortigia Siracusa: de stad die je als een dorp beleeft.

20. mei, 2015

De wijk Giudecca (Siracusanen zeggen 'A Iureca') die vlak bij ons appartement begint, is het oude Joodse getto van Siracusa. Hoewel de stad altijd een multi-culturele inslag heeft gehad, moesten Joden in de Middeleeuwen ook hier in hun eigen wijk verblijven tot ze door koning Ferdinand II uit heel Sicilië werden verbannen. Wie in de Giudecca naar Joodse resten zoekt moet ondergronds gaan. Onder de twee kerken San Filippo Apostolo en San Giovanni Battista liggen resten van oude synagoges. Dat geldt ook voor de Miqwe, het Joods badhuis, dat je onder hotel Alla Giudecca kunt bezoeken. De wijk wordt doorkruist door de Via della Giudecca waar de steegjes Vicolo Alla Giudecca I, II, III en IV op uitkomen. Er is veel gerestaureerd, waardoor de Giudecca een heerlijke wijk is om rustig doorheen te slenteren. Je komt er altijd dezelfde lokale Siracusanen tegen die een hechte gemeenschap lijken te zijn. Volgens verhalen zou de Giudecca ook de maffiawijk van Ortigia zijn. Maar zoals dat geldt voor de maffia op heel Sicilië heb ik daar in de twaalf jaar dat ik er kom nooit iets van gemerkt. Giudecca is een wijk om van te houden. 

19. mei, 2015

Ons appartement in Ortigia is op het Piazza San Giuseppe. Dat wordt gedomineerd door de Chiesa San Giuseppe die midden op het plein staat. De kerk is gesloten. Misschien al sinds de oorlog toen het plein, de kerk en het naastgelegen Teatro di Siracusa door bombardementen beschadigd raakten. Het Teatro is vanaf ons appartement te zien als je de Via del Teatro inkijkt. Aan de ander kant gaat het plein over in de Via Larga die bijna tot aan de zee doorloopt. Daar begint de Giudecca, de Joodse wijk van Siracusa. De Via della Giudecca die er dwars doorheen loopt biedt ons een heerlijke rustige wandelroute van en naar het centrum van Ortigia. Naast ons appartement is een kunstgalerie gevestigd, daarnaast het Museo dei Pupi, het traditionele Siciliaande poppenspel. Aan de overkant is sinds enkele jaren een vegetarisch restaurant gevestigd. Het Comando Carabinieri, de staatspolitie, die ook hier de strijd tegen de maffia voert (deze week vonden er nog aanhoudingen plaats) is ook nog net op het Piazza gevestigd, naast Galeria Roma waar vaak wordt geëxposeerd. Piazza San Guiseppe is een levendig plein. 

18. mei, 2015

Wat Ortigia, het oude stadsdeel van Siracusa, zo mooi maakt is dat het een schiereilandje is dat vrijwel rondom door water is omgeven. Sinds de derde brug rond de jaarwisseling ten behoeve van een groot hotel werd afgebroken is het nog met twee bruggen met de rest van de stad verbonden. Aan de westkant van Ortigia loopt het Foro Vittoria Emanuele II, een halve kilometer lange boulevard langs de grote haven van Siracusa. Gemaakt voor een prachtige wandeling met uitzicht op de ondergaande zon. Mits er geen werkzaamheden zijn. En die zijn er bijna altijd. Toen wij hier in 2009 voor het eerst kwamen werd het uitzicht door grote betonblokken verspert. Die moesten de havenwand versterken om de aanleg van grote cruseschepen mogelijk te maken. Na verdachtmakingen van betonrot werden de blokken weer verwijderd, maar die werden na enige tijd weer door nieuwe vervangen. Die zijn inmiddels weliswaar in het water verdwenen, maar werkzaamheden op de verzonken blokken verlopen zo traag dat het nog geruime tijd zal duren voordat wandelaars op het Foro Vittorio Emanuele II hun fraaie vrije uitzicht terug hebben.